zaterdag 6 juni 2020

Houdt moed, je bent niet alleen.


   ,,Over vijf minuten begint de sabbatstream” roept mijn dochter ineens. Ik kijk verschrikt op.
,,Echt niet, het is tien over tien."
  Manlief kijkt naar de klok:
,,Die loopt niet. Het is echt vijf voor elf.”
,,Dan ga ik in mijn pyjama naar de kerk,” maak een bakkie, pak een brownie en plof op de bank.

Bidden kan overal
We zijn al gauw samen online en horen de groeten uit verschillende windstreken. Hellevoetsluis is heel niet slecht.
,,Daar moeten we een keer heen,” murmel ik zachtjes vlak voor het gebed begint. We leren dat bidden overal kan, ook in een schuur met dieren. Hoewel de koeien er wel flink doorheen loeien. Nu ja, het zijn net als wij Gods schepsels, I accept.

De herder
Het kinderverhaal is een prachtige illustratie van waarom wij niet bang hoeven te zijn. Het gaat over de sterke leeuw die met één brul ver van zich laat horen; een kameel met zijn bulten (iemand zei in de groepsapp dat een kameel geen twee bulten heeft, maar een deuk in zijn rug) die zware lasten kan dragen en heel lang zonder water overleeft; het paard dat hard kan rennen en mensen draagt; de wolf die met zijn enge voorkomen iedereen bang maakt; en het lammetje dat niets heeft van wat de anderen kunnen. Het kan niet hard rennen, maar huppelt dartel in de wei, moet veel drinken en is doodsbang voor de wolf. Het heeft wel een herder. Een grote vriend met een staf en hond. Die herder zorgt voor het lammetje, houdt het veilig, zoekt het als het kwijt is en wijst de weg naar een veilige plek, want houdt van het lammetje. Zo is de goede Herder ook voor jou.

Wat heb jij nodig?
Vervolgens wordt een paar mensen gevraagd wat zij nodig hebben om door te zetten en niet op te geven. Hier hun tips:
De eerste persoon zegt: Verdeel doelen in kleinere doelen. Door kleine doelen te behalen, bereik je het grote doel. Sta stil waarom dit doel belangrijk is. Bid om moed en kracht, want je kunt het niet zonder God.
De volgende persoon zegt: Er is veel onrechtvaardigheid in het leven, wat we deze week weer duidelijk op televisie zagen na de dood van George Floyd. Luister vooral naar elkaar. Kijk naar verschillen in privileges en zie de onrecht daarin. Alle aannames van het leven staan niet meer vast. Dat liet corona al zien. We leven met angst en onzekerheid. Het is belangrijk te erkennen dat wij mensen niet perfect zijn, we kennen allemaal beperkingen. Niemand van ons heeft de waarheid in pacht, maar in gesprek met elkaar kunnen we samen groeien, leren en veranderen. Veranderen geeft verdriet om het verlies van wat je kende, maar juist door die groei durf je de confrontatie aan en komt er ruimte voor liefde. Je mag er zijn! Jij bent op deze wereld gezet door God. Jij mag kiezen voor liefde en daarin groeien. Zelfs als angst de overhand neemt. Laat moed, hoop en positiviteit de krachten zijn die maken dat je doorgaat en leeft vanuit Gods liefde.
De derde persoon zegt: Wat moed geeft is de beauty van het leven te zien. Kijk naar de bloemen die zo gaaf zijn. Zij zorgen voor zichzelf en hebben bijen nodig voor hun voortbestaan. Iets met bloemetjes en bijtjes? Of kijk naar een boom en de bast of bewonder de jaarringen van een stam. Die schoonheid beseffen maakt blij. Door die positieve mindset kun je door. Maar vooral vanuit vertrouwen dat God je gemaakt heeft zoals je moet zijn. Hij houdt van je. Je bent zijn kind. Bij Hem kun je niet falen, waar je zelf bang voor kunt zijn. Sterker nog. Hij zegt: ,,Ik hou van je.” 
   Als Hij op Instagram zat, zou hij je overladen met hartjes.



De overwinning van een vrouw
Zingen we hierna; Heer ik geloof! Vul ik dat in stilte aan met: kom mijn ongeloof, onmacht, onzekerheid en angst te hulp. Wat ook gebeurt in Rechters 4. Het verhaal over de profetes Debora (dat honingbij en Woord van God betekent) en Barak.
Sisera is legeraanvoerder van de Kanaänieten en staat op het punt met 900 strijdwagens (ca. 4000 man) Gods volk aan te vallen. Barak is doodsbang en roept hulp van Debora in. Zij zegt hem te strijden. Dat durft hij alleen als zij mee gaat, want zij is het Woord van God in levende lijve, zijn geestelijke ondersteuning. Ze waarschuwt Barak er dan wel voor dat de overwinning aan een vrouw wordt gegeven. Zo gebeurt het. Sisera vlucht voor het leger van 10.000 man en zoekt zijn toevlucht bij een vrouw. Hij wordt eerst in de watten gelegd en vervolgens door dezelfde vrouw gedood.

,,Geef mij moed Heer"
De boodschap die wij kunnen halen uit dit verhaal is dat we sterk en moedig moeten zijn. Geef niet op, want de Heer is met je. Leef het leven zoals het op je afkomt, maar ga door met God. Je mag bang zijn. Kijk daarin naar Jezus die doodsangsten kent. Hij ging door tot het einde, moedig en gaf niet op. Hij haalde daarmee de overwinning en gunt die ook jou.
 Hij is erbij, Hij leeft met jou, Hij begeleidt jou. Laat dit je gebed zijn:
    ,,Geef mij moed Heer tot het einde. Help mij de overwinning te behalen. Dan kan ik U alleen maar danken, omdat U zoveel van me houdt.”
Dat zijn heel veel hartjes voor Hem.

Houd moed deze week!