maandag 1 juni 2020

Pinksteren


Woesh, woesh daar gaan we weer! WeTuben. Oh nee, wij nog even niet. De stream loopt niet. Stress! Springt er eentje na een check van laptop, kabel en phone van de bank en rent twee trappen naar boven. Daar lijkt alles in orde en bij anderen loopt de dienst wel. Zo blijkt dat wij inhuise Internetproblemen hebben. Of de duivel er mee speelt, juist op sabbat.
    Hoe dan ook heeft mijn manneke nu alvast wat stappen op de teller. Ze tellen mee! Warempel de stream loopt. Daarmee vallen wij wat later binnen, maar hé, er wandelen altijd mensen iets later in de kerk binnen. De spreuk ‘beter laat dan nooit’ is vast in de kerk bedacht.

Aanwakkeren
Het beeld van kaarsen in verschillende kleuren en lengtes vind ik mooi als beeld van ons mensen. Iedereen is anders, uniek en toch leven en werken we samen voor en in de kerk, met als doel God te aanbidden en delen.
    En voor dat doel, beloofde Jezus bij zijn vertrek van deze aarde een nieuwe Hulplijn - de heilige Geest. Als hulp in zwakte en bij vermoeidheid om kracht en rust te geven. Vooral om vanuit liefde voor onze God ons warm te maken voor Hem. Hij wakkert onze passie aan.

Passie
Bij ieder een andere passie: zo danst de een haar dankbaarheid eruit en toont zo haar liefde voor God. Haar bewegen kan een ander raken en wijzen op Iets groters.


Een ander deelt beelden en teksten met de natuur als inspiratiebron en wijst op de Schepper en de schoonheid van Zijn werk.


    Iedereen heeft zo zijn of haar passie, zoals muziek maken, zingen, bemoedigen, motiveren, leiden en zorgen. Iedereen krijgt iets van Boven om voor anderen in te zetten dat de ander raakt en wijst naar God.

Lucht
Hoe dat werkt? Misschien helpt het beeld van ballonnen het best om de heilige Geest te verklaren. We zien lucht niet, we zien de wind niet, maar ze zijn er wel. Zo is en werkt de heilige Geest, onzichtbaar. Ter illustratie volgt deze uitleg als kinderverhaal:
    Een gele ballon wordt opgeblazen, waarna die langzaam leegloopt. Blijkbaar zit er een gaatje in.
    Een blauwe ballon wordt opgeblazen, maar de lucht verdwijnt direct door een groot gat. De ballon blijft een slap plastic flubbertje.
    Een groene ballon wordt opgeblazen, blijft gevuld en door een knoop blijft de lucht binnenin. Zo zit de heilige Geest onzichtbaar in mensen. In jou als jij het wilt en contact houdt met God.
    Zie ik ineens een kerk vol balonnen voor me. Dat is pas feest! Het is sowieso feest, want God is altijd dichtbij en in ons.

Huiskerk
Vliegt ineens de vliegenmepper voor me langs. Toegegeven, die vlieg die hier rondwaart is heel irritant. Ziet de mepperbeheerder een spin achter mijn dochter,  vliegt zij weer van de bank: spinnenangst.
    ,,Hallo mensen!”, roep ik door alle ontsteltenis. ,,Dit zouden we nooit doen in de kerk!”
    ,,Nou, in Alphen DC weet je maar nooit.”
    De vlieg nooit meer gezien, ook niet als dode. Waarschijnlijk is ie gevlogen en rust keer weer.

Ga
Vlak voordat Jezus terug ging naar zijn Vader, gaf Hij zijn volgelingen drie zaken:
  • -          Visie om zijn boodschap van verlossing te delen met anderen
  • -          Strategie door mensen te dopen en te leren over Hem
  • -          Belofte van ondersteuning – en die zou nog komen.

Hij noemt niets over kosten of geld. Ze krijgen geen routekaart. Hoeven geen opleiding te volgen. Er is geen kledingvoorschrift en geen tijdstip. Het enige dat hen opgedragen wordt is: GA!

Pinksteren
Tien dagen later waren zijn discipelen samen en moesten bekomen van alles wat de laatste tijd gebeurde. Jezus was  hun Godheid, hun leraar. Hij liep over water, dreef demonen uit, werd opgepakt, gekruisigd en stond op uit de dood. Nu bezocht Hij hen, onderwees hen, maar bleef nooit lang. Ze waren op elkaar aangewezen en spraken elkaar moed in. Jezus wilde dat ze samen waren en met elkaar beleefden dat 50 dagen na Pasen hun vuur letterlijk aangewakkerd werd.
    Het was de heilige Geest, de Trooster, spreker namens God, die hen vanaf dat moment alles leerde. Alles altijd en alleen namens God. Hij kent alle kanten van God en zet Gods werk voort via mensen op aarde. Hij geeft inzicht, hij stuurt boodschappen, Hij wijst de weg. Hij geeft energie, talenten, mogelijkheden en wilskracht. De discipelen waren klaar om de opdracht van God uit te voeren. Te gaan!
    

Wij
Nu wij. Wij hebben alles in huis om Gods opdracht samen uit te voeren. Om anderen te raken en vertellen van God en Jezus die terug komt. Het is tijd onze passie in te zetten. God geeft ons energie en inspiratie. Iets dat jij kunt. Pak dat op, zet door en leer anderen wat jij weet. Samen bouwen en versterken we onze opdracht. Ga met Jezus mee. Let’s make the difference met de leiding van Gods vlam, Gods Geest.

3-2-1 Go!

Laat je inspireren deze week!